Wanneer het probleem duidelijk is maar de oorzaak onbekend

HomeDe TherapieCranio-sacraal Therapie

Cranio-Sacraal Therapie

CranioSacraal therapie (CST) is een relatief nieuwe aanvullende therapie, ontwikkeld door de Amerikaanse arts en osteopaat Dr.J.Upledger, die zich focust op het cranium (schedel), het sacrum (heiligbeen) en het systeem  dat ertussen ligt,  het  ‘CranioSacraal systeem’.

Binnen het  CranioSacraal systeem vindt een beweging plaats die we het CranioSacraal ritme noemen. Dit ritme is onafhankelijk van de ademhaling en de hartslag en is overal op het lichaam te palperen. Het wordt ook wel eens ‘de ademhaling van de hersenen’ genoemd. Het CranioSacraal systeem wordt enerzijds  gevormd door de schedel, de hersenen, de hersenvliezen en het hersenvocht die in verbinding staan met het heiligbeen via het ruggenmerg. Anderzijds vormt de fascia (bindweefsel) een belangrijk onderdeel dat iedere structuur en alle organen in het lichaam omvat.

CranioSacraal therapie is gericht op de ontspanning van het bindweefselsysteem van het lichaam. Er wordt gewerkt met zachte en subtiele technieken waarbij het CranioSacraal ritme een leidraad vormt. Het CranioSacraal ritme geeft informatie over de algemene conditie, de vitaliteit en het geestelijk welzijn van de cliënt. CranioSacraal therapie beperkt zich niet alleen tot het structureel-fysische maar gaat ook naar de emotionele achtergrond van de fysische klacht of omgekeerd.

De Amerikaanse arts en osteopaat John Upledger heeft de therapie ontwikkeld op wetenschappelijk onderbouwde basis en publiceerde hierover talrijke boeken. In zijn boek voor het ruime publiek 'Het ritme van de schedel' legt hij in een begrijpbare taal de therapie uit aan de hand van tal van voorbeelden.